National Hockey Leaguen (NHL) säännöt noudattavat jääkiekon yleisiä sääntöjä, mutta ne eroavat hieman Kansainvälisen jääkiekkoliiton järjestämissä kansainvälisissä peleissä, kuten olympialaisissa, käytettävistä säännöistä.

Peliaikataulu

National Hockey Leaguessa pelikatkojen välillä joukkueilla on 18 sekuntia (5 sekuntia vierasjoukkueella, 8 sekuntia kotijoukkueella, 5 sekuntia riviin asettumiseen aloituspelipaikalla) aikaa vaihtaa pelaajiaan, paitsi television aikalisien aikana. TV-taukojen pituus on kaksi minuuttia, ja niitä on kolme kertaa erässä: normaalien pelikatkojen aikana erän 6, 10 ja 14 minuutin kohdalla, paitsi jos pelissä on ylivoimapeli tai maali on juuri tehty. Kumpikin joukkue voi ottaa myös yhden 30 sekunnin aikalisän, joka voidaan ottaa vain normaalin pelikatkon aikana.

Jääkiekkokaukalo

Diagrammi jääkiekkokaukalosta
Pääartikkeli: Jääkiekkokaukalo

Jääkiekkokaukalo on jäähalli, joka on suorakaiteen muotoinen, jossa on pyöristetyt kulmat ja jota ympäröi seinä, jota yleensä kutsutaan ”lauteiksi”. Sen mitat ovat NHL:ssä 25,91 x 60,92 metriä (85 x 200 jalkaa), kun taas kansainväliset standardit edellyttävät 60-61 metriä pitkää ja 29-30 metriä leveää kaukaloa (196,85-200,13 jalkaa x 95,14-98,43 jalkaa). Keskiviiva jakaa jään kahtia pituussuunnassa. Keskiviivaa käytetään jäätymisrikkomusten arvioinnissa. On kaksi sinistä viivaa, jotka jakavat jäähallin suurin piirtein kolmasosiin. Ne jakavat jään vyöhykkeisiin. Lähellä kaukalon molempia päitä on ohut punainen maaliviiva, joka ulottuu jään leveyteen. Sitä käytetään maalien ja jäähyjen tuomitsemiseen.

Uutta kaudella 2005-06 American Hockey Leaguessa tehtyjen testien jälkeen on jokaisen maalivahdin verkon takana oleva puolisuunnikas. Maalivahti voi pelata kiekkoa vain tämän alueen sisällä tai maaliviivan edessä. Jos hän pelaa kiekkoa maaliviivan takana eikä puolisuunnikkaan sisällä, tuomarit määräävät 2 minuutin rangaistuksen pelin viivyttämisestä. Tätä sääntöä kutsutaan yleisesti ”Brodeur-säännöksi” New Jersey Devilsin maalivahdin Martin Brodeurin mukaan, jonka kiekonkäsittelyn maalin takana uskotaan olleen syynä säännön syntyyn.

Maalinteko ja voitto

Maali syntyy, kun kiekko ylittää kokonaan maaliviivan ja menee maaliin. Maali voidaan hylätä seuraavissa olosuhteissa:

• maalin tehnyt joukkue saa rangaistuksen pelin aikana;
  • kiekko ohjataan sisään hyökkääjän korkealla mailalla (poikkiraudan yläpuolella), hanskalla tai luistimella (selvällä potkuliikkeellä – luistimen kallistaminen on sallittua);
  • maalivahdin häirintä
  • kiekko menee sisään sen jälkeen, kun erotuomari aikoo keskeyttää pelin;
  • kiekko menee sisään sen jälkeen, kun vihreä valo (maalien takana) syttyy merkiksi erän päättymisestä. (Jääkiekko ei salli ”summerilaukauksia”.)

Joukkue, jolla on enemmän maaleja varsinaisen peliajan lopussa, voittaa pelin. Jos runkosarjan ottelu on tasan varsinaisen peliajan päättyessä, peli siirtyy viiden minuutin 4 vs. 4 äkkikuoleman jatkoajalle; mikä tahansa joukkue, joka tekee maalin jatkoajalla, päättää pelin välittömästi voittoon. Jos kumpikaan joukkue ei tee maalia tämän ajan kuluessa, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Kummankin joukkueen valmentajat valitsevat kolme pelaajaa kummastakin joukkueesta, ja he saavat vuorotellen mahdollisuuden tehdä maalin vastustajan maalivahdille, mikä on toiminnallisesti samanlainen menetelmä kuin rangaistuslaukaukset. Jakso päättyy, kun jommallakummalla joukkueella on matemaattisesti enemmän rangaistuspotkumaaleja kuin toisella, jolloin se voittaa pelin. Jos kumpikaan joukkue ei selviä voittajana, rangaistuspotkukilpailu jatkuu ruutu kerrallaan, kunnes toinen joukkue tekee maalin ja toinen ei, jolloin se joukkue, joka tekee maalin, voittaa. Yksikään pelaaja ei saa ampua kahdesti ennen kuin kaikki penkillä olevat ovat ampuneet.

Joukkue, joka häviää ottelun jatkoajalla tai rangaistuspotkukilpailussa, saa yhden pisteen sarjataulukossa; ottelupisteiden antaminen hävinneille joukkueille on keskustelun aihe fanien ja median keskuudessa.

Rangaistuspotkukilpailuja ei toteuteta pudotuspeleissä. Jos pudotuspeliottelu on tasan varsinaisen peliajan lopussa, peli menee sen sijaan kahdenkymmenen minuutin 5 vs. 5 äkkikuoleman jatkoajalle. Peli jatkuu tässä muodossa loputtomiin, kunnes tehdään maali; tämän maalin tehnyt joukkue voittaa pelin välittömästi. Lisää 20 minuutin jatkoaikoja pelataan tarpeen mukaan, kunnes voittomaali on tehty.

paitsio

Pääartikkeli: Offside

Jääkiekossa pelin sanotaan olevan offside, jos hyökkäävän joukkueen pelaaja tulee hyökkäysalueelle ennen kiekkoa (ellei puolustava joukkue tuo kiekkoa omalle alueelleen). Kun tapahtuu paitsiorikkomus, linjatuomari puhaltaa pelin poikki, ja aloituspeli käydään puolueettomalla alueella. Vuosien 04- 05 työsulun aikana liiga poisti paitsiosyötön tai kahden linjan syötön säännön, joka edellytti pelin keskeyttämistä, jos joukkueen puolustusalueen sisäpuolelta lähtenyt syöttö saatiin päätökseen keskiviivan hyökkäyspuolella, ellei kiekko ylittänyt linjaa ennen pelaajaa. Kahden linjan paitsiosäännön poistaminen oli yksi useista sääntömuutoksista, joiden tarkoituksena oli lisätä kokonaispistemäärää, joka oli ollut laskussa 1990-luvun alusta lähtien.

Jäähy

Pääartikkeli: Icing

Icing tapahtuu, kun pelaaja ampuu kiekon sekä keskiviivan että vastustajajoukkueen maaliviivan yli ilman, että kiekko menee maaliin. Jäähyn tapahtuessa linjatuomari keskeyttää pelin, jos puolustava pelaaja (muu kuin maalivahti) koskettaa kiekkoa ennen hyökkäävää pelaajaa. Peliä jatketaan aloituspelillä rikkomuksen tehneen joukkueen puolustusalueella. Jäähyjä ei oteta käyttöön, jos joukkue on alivoimalla. Jos maalivahti siirtyy pois maaliverkostaan pelatakseen kiekkoa, jäähy hylätään välittömästi (toisin kuin ala- ja kansainvälisessä jääkiekossa, jossa maalivahdin on pelattava kiekkoa, jotta jäähy hylätään). Jäähyily voidaan pyyhkäistä pois myös, jos toimitsijoiden mielestä puolustavalla joukkueella oli toimiva mahdollisuus pelata kiekkoa ennen maaliviivan ylittämistä.

Vuosien 2004-2005 työsulkua seuranneiden sääntöjen mukaan, jos joukkue on syyllistynyt kiekon jäähyilyyn, se ei saa tehdä linjanvaihtoa ennen seuraavaa aloitusvihellystä.

Rangaistukset

Pääartikkeli: Rangaistus

Rangaistus on rangaistus sääntörikkomuksesta. Erotuomari tekee kaikki rangaistuspuhelut, kun taas linjatuomarit voivat kutsua vain selviä teknisiä rikkomuksia, kuten liian monta miestä jäällä. NHL:ssä linjatuomari voi kutsua myös suuria tahallisia loukkaantumisrangaistuksia, jotka erotuomari on saattanut jättää huomaamatta.

Rangaistuksen aikana rikkeen tehnyt pelaaja lähetetään rangaistusaitioon. Pienet rikkeet katsotaan pieniksi rangaistuksiksi, ja pelaaja pidetään pois jäältä kahden minuutin ajan. Vaarallisemmat rikkeet, kuten tappelu, katsotaan suuriksi rangaistuksiksi, ja niiden kesto on viisi minuuttia. Rangaistua joukkuetta ei voi korvata jäällä olevaa pelaajaa, joten se on alivoimalla rangaistuksen ajan. Normaalisti jääkiekkojoukkueilla on jäällä viisi luistelijaa (maalivahtia lukuun ottamatta), joten jos pieni tai suuri rangaistus tuomitaan, pelaaminen muuttuu viisi vastaan neljä -tilanteeksi.

Tätä tilannetta kutsutaan ylivoimapelaamiseksi ei-rikoksentekijäjoukkueelle ja rangaistuspotkuksi rikoksentekijäjoukkueelle. Joukkue tekee paljon todennäköisemmin maalin ylivoimapelissä kuin normaalin pelin aikana. Jos rangaistua joukkuetta vastaan tehdään maali alivoiman aikana, rangaistus päättyy välittömästi. Toisin kuin pienet rangaistukset, suuret rangaistukset on suoritettava loppuun riippumatta siitä, kuinka monta maalia ylivoimapelissä on tehty.

On poikkeuksia sääntöön, jonka mukaan joukkue ei voi korvata jäällä olevaa pelaajaa rangaistuksen jälkeen: keskinäiset majorit tappelusta, jossa tappeluun osallistujia on kaksi, johtavat siihen, että kumpikin saa viisi minuuttia, mutta rangaistukset eivät vaikuta kummankaan joukkueen jäällä olevaan ylivoimaan (peli säilyy viidellä viittä vastaan), paitsi jos pelaajan katsotaan olleen tappelun alkuunpanija, kyseinen pelaaja saa kahden minuutin minorin. On myös olemassa ”sattumanvaraisia” rangaistuksia, joissa molempia joukkueita vastaan määrätyt rangaistukset ovat samanaikaisia ja yhtä pitkiä, joten kumpikaan joukkue ei saa ylivoimapeliä. Pelaajat päästetään ulos rangaistusaitiosta pelin keskeytyessä

On olemassa myös peli- ja 10 minuutin rangaistuksia, jotka on varattu rikkomuksista, kuten puhelun jatkuvasta kiistämisestä virkailijan kanssa tai vahingoittamistarkoituksessa annetuista rangaistuksista. Väärinkäytökset eivät vaikuta hyökkäävän joukkueen jäähyväisvahvuuteen, vaikka niihin liittyy yleensä ala- tai kaksoismolli tai viisiminuuttinen.

Vaihtelevat rangaistusyhdistelmät voivat johtaa myös otteluihin, kuten 5 vs. 4, 5 vs. 3, 4 vs. 3, 4 vs. 4 tai (harvoin) 3 vs. 3.

1. Diamos, Jason. (16. syyskuuta 2005). Uusi sääntö vie Brodeurilta aseen pois. New York Times (tilaus vaaditaan). Haettu 2007-03-02.
  2. Jones, Tom. (18. syyskuuta 2005). Brodeur ei käsittele uutta sääntöä hyvin. St. Petersburg Times. Haettu 2007-03-02.
  • Official NHL Rulebook

National Hockey League

Anaheim Ducks

Arizona Coyotes (siirtyy Centraliin 2021-22)