De zaken begonnen niet precies zoals je misschien gehoopt had, want de Bears, die 3 OL starters misten, geen lentetraining hadden gehad voor een gloednieuwe coachingstaf, en nog geen wedstrijd hadden gespeeld na 3 verschillende afgelastingen van would-be openers, een TD tegen kregen op Kansas’ openingsdrive om 7-0 achter te staan, maar 31 punten later was de wedstrijd nauwelijks nog in twijfel getrokken. Op dezelfde dag dat Texas Tech 56 punten scoorde tegen Texas in een overtime verlies, Mike Leach de SEC kennis liet maken met de Air Raid in zijn puurste vorm door de regerend nationale kampioenen thuis met dubbele cijfers te verslaan, twee verschillende SEC wedstrijden de rust ingaan met scores van 7-5, en Oklahoma een knaller verliest van Kansas State na een grote voorsprong in de tweede helft, staan de Bears 1-0. Dave Aranda is officieel de eerste niet-interim (d.w.z. niet-Grobe) Baylor coach die zijn eerste wedstrijd wint sinds Chuck Reedy in 1993!

Offensief, Baylor leek meestal uit sync in de eerste helft, grotendeels te wijten aan de eerder genoemde ontbrekende starters op de OL en gebrek aan speeltijd tegen mensen die niet ook groen en goud dragen. Brewer raakte een beetje geblesseerd in het tweede kwart en kreeg nooit echt de kans om zich uit te leven voordat het spel uit de hand liep, wat betekende dat Tyquan Thornton volledig afwezig was. Maar aan de andere kant, we hadden nul turnovers gedurende de hele wedstrijd, Trestan Ebner leek het wapen dat we van hem verwachtten te zijn met vier totale touchdowns – één doorgaand, één ontvangend en twee op de terugslag van de kickoff (waarmee hij het record pakt voor de carrière van Baylor-spelers op de terugslag van de kickoff) – en bijna 300 all-purpose yards, en John Lovett liet zien waarom hij elk van de laatste twee jaar het team aanvoerde in de rush. Beiden kregen ook de kans om in de wilde kat te spelen, iets wat denk ik niemand had verwacht. Je moet denken dat Baylor OC Larry Fedora heeft gewacht op een kans om dat uit te halen sinds hij er in 2015 in de Russell Athletic Bowl mee werd geroosterd door Johnny Jefferson, die volgens sommigen nog steeds loopt.

Voordat we verder gaan, een kort gif-intermezzo van Ebner’s tweede return TD, waardoor hij de eerste speler in de geschiedenis van Baylor werd met twee return TDs van elk type in dezelfde wedstrijd (h/t naar David Kaye op Twitter voor die info):

Defensief gaf Baylor een TD op tijdens de eerste drive van de wedstrijd (die werd verlengd door een roughing-the-passer penalty, een van meerdere persoonlijke overtredingen) en dan weinig anders de rest van de weg. Na die openingsronde ging de aanval van Kansas van turnover-on-downs, punt, punt, punt, turnover-on-downs, punt, punt, punt tot het einde van het derde kwart toen het 31-7 stond. Jalen Pitre, the One That Stayed, en Terrel Bernard waren de lichtpuntjes aan die kant, maar Arkansas State transfer William Bradley-King deed precies wat we van hem verwachtten in de pass rush op third downs, en de verdediging over het algemeen hield de Kansas-aanval bewonderenswaardig in bedwang tot ver nadat de uitslag beslist was. Ik was tevreden met hun prestatie in het algemeen en weggeblazen door Bernard, die de hele wedstrijd over het hele veld te vinden was. We hebben zijn officiële statistieken nog niet, maar hij moet een dozijn tackles hebben gehad en op zijn minst één sack – degene die de safety veroorzaakte. Deze:

Ik kan niet wachten om de officiële statistieken te zien voor tackles-for-loss en sacks voor het hele team. Dat zullen er heel wat zijn. Het deelnamerapport zal ook interessant zijn, want het leek erop dat we nogal wat spelers lieten rouleren in de verdediging op basis van down en distance.

Over het geheel genomen, als je wilt kijken naar plaatsen waar Baylor absoluut moet verbeteren om de niet-Kansas teams van de Big 12 te verslaan, springt er één uit: penalties. Baylor had er 8 voor 95 yards in de eerste helft en hoewel ze er in slaagden er geen te hebben in de tweede, is dat niet voldoende tegen betere teams, vooral als je offensieve drives verlengt door roughing the passer en dergelijke. Een ander probleem is de offensieve lijn, waarvan ik verwacht dat die onmiddellijk zal verbeteren zodra de 3 ontbrekende starters van vandaag terug zijn. Maar het zijn vooral de straffen en de algemene aanvallende efficiëntie, en die dingen zouden beter moeten worden naarmate het team meer ervaring opdoet in echte wedstrijden. Als je wilt kijken naar plaatsen om extreem enthousiast te zijn, naast de eerder genoemde Ebner en Lovett, betwijfel ik of er veel wedstrijden zullen zijn waar Brewer eindigt met slechts 24 pogingen voor 145 yards, en sommige van onze beste wapens (Thornton, Josh Fleeks, etc.) geen echte kans hebben gekregen om te laten zien wat ze kunnen. Dit slagstation is nog niet eens volledig operationeel.

Felicitaties aan Dave Aranda voor de eerste overwinning van zijn carrière als hoofdcoach en aan en de rest van zijn staf voor de eerste overwinning van het seizoen 2020 en hun (voor sommigen, huidige) ambtstermijn in Waco. Tenzij er iets gebeurt tussen nu en dan met testen of contact tracing, zullen de Bears het veld in Morgantown tegen West Virginia betreden voor hun volgende wedstrijd aanstaande zaterdag!