Messi en Ronaldo International Stats

Alle statistieken op deze pagina worden automatisch bijgewerkt

Lionel Messi en Cristiano Ronaldo hebben allebei een indrukwekkende interlandcarrière gehad voor respectievelijk Argentinië en Portugal.

Messi is de Argentijnse topscorer aller tijden met 71 doelpunten in 142 interlands en scoort 0,50 doelpunten per wedstrijd. Hij is ook de Argentijnse topscorer aller tijden met 42 assists.

Ook Ronaldo is de topscorer aller tijden van Portugal met een ongelooflijke 102 goals in 171 caps, een gemiddelde van 0,60 doelpunten per wedstrijd.

Als we kijken naar het aantal gespeelde minuten, scoort Messi elke 164,7 minuten een doelpunt, terwijl Ronaldo elke 132 minuten een doelpunt maakt.8 minuten.

Aftellen we de assists mee, dan draagt Messi direct bij aan een doelpunt elke 103,5 minuten voor Argentinië, terwijl Ronaldo elke 102,6 minuten scoort of assisteert voor Portugal.

Het is duidelijk dat beide spelers aanzienlijk en productief hebben bijgedragen aan hun nationale teams, en dat al meer dan 15 jaar doen. Voor Cristiano is dit een algemeen aanvaard feit, maar helaas bestaat er een populaire mythe over Messi, die vaak door toevallige voetbalfans wordt aangehangen.

De mythe van Messi ontkrachten

We hebben het allemaal wel eens iemand horen zeggen….

“Messi heeft het nog nooit gedaan op internationaal niveau”

Dit verhaal is ontstaan door Messi’s onfortuinlijke record van 4 grote internationale finales die hij met Argentinië heeft verloren. Dit lijkt echter op het lezen van de kop en niet het volledige artikel.

Veel mensen lijken moeite te hebben met het concept dat het bereiken van de finale beter is dan het niet bereiken van de finale, en Argentinië heeft dit tijdens Messi’s senior carrière vier keer gedaan. Ze hebben slechts één van deze wedstrijden verloren tijdens de reguliere speeltijd, eenmaal in extra tijd en tweemaal op strafschoppen.

Het is tragisch ongelukkig om vier keer als runner-up te eindigen (vooral in de eerder genoemde omstandigheden), maar het lijkt vreemd om te suggereren dat Messi een internationale mislukking is omdat zijn ploeg regelmatig de top 2 haalde, maar niet de top 1.

Als Higuain een van zijn glorieuze kansen in deze finales had afgemaakt, dan zou Messi waarschijnlijk worden geprezen als een internationaal succes, wat een keurige samenvatting is van alles wat er mis is met de manier waarop voetballers worden geanalyseerd. Natuurlijk kan Messi niet volledig van blaam worden gezuiverd, omdat hij zelf een grote kans miste in de WK-finale van 2014.

Het is waarschijnlijk dat sommige goedbedoelende individuen in de val trappen van “Messi heeft het nooit gedaan op internationaal niveau”, omdat zijn doelpuntrendement van 0,50 doelpunten per wedstrijd aanzienlijk lager is dan wat hij registreert bij Barcelona. Hetzelfde geldt echter voor Ronaldo, met zijn 0,60 doelpunten per wedstrijd aanzienlijk lager dan zijn gemiddelden op clubniveau. Om nog maar te zwijgen van het feit dat 0,5 doelpunt per wedstrijd de maatstaf is die doorgaans wordt gebruikt om elite-spitsen te meten; nog een geval waarin Messi het slachtoffer is van zijn eigen absurde maatstaven.

Leo Messi speelt ook anders voor Argentinië dan voor Barcelona, en neemt een diepere, meer spelverdelers-centrische rol aan. Dat blijkt wel uit het feit dat Messi maar liefst 42 assists heeft gegeven naast zijn 71 doelpunten. Als je de assists meerekent, hebben Messi en Ronaldo een vergelijkbaar aantal minuten per doelpunt/assist op internationaal niveau (103,5 minuten per G/A tegen 102,6 minuten per G/A).

Als je nog twijfelt, laten we dan eens kijken naar een aantal records die Messi op internationaal niveau heeft gevestigd.

🏅 Meeste doelpunten gemaakt in CONMEBOL WK-kwalificatiewedstrijden (gedeeld met Suarez)

• 4 MOTM-awards (WK-record)

Het belangrijkste verschil tussen Maradona in 1986 en Messi in 2014, is dat Burruchaga zijn one-on-one scoorde in de finale, terwijl Higuain dat niet deed.

Internationale trofeeën

Natuurlijk, waar Cristiano het voordeel heeft op Messi is die cruciale grote internationale trofee. Ronaldo heeft met Portugal twee grote internationale finales bereikt, beide op het Europees kampioenschap. In zijn eerste, in 2004, stuitte zijn ploeg op eigen bodem op de outsiders van het toernooi, Griekenland, dat met 1-0 won.

Zijn tweede grote finale vond 12 jaar later plaats in Parijs, waar dit keer het favoriete team op eigen bodem de tegenstander was: Frankrijk. Helaas voor Ronaldo raakte hij al na acht minuten geblesseerd en moest hij uiteindelijk in de 25e minuut gewisseld worden. Maar gelukkig maakte de Portugees Eder in de extra tijd van 25 meter de winnende treffer, na een spannend duel waarin het negentig minuten gelijk bleef. Portugal en Cristiano Ronaldo werden voor het eerst Europees kampioen.

In 2019 won Portugal ook de allereerste editie van de UEFA Nations League, een gloednieuwe competitie die in het leven werd geroepen om de saaie internationale vriendschappelijke wedstrijden te vervangen. Ronaldo speelde geen rol in de vier wedstrijden van de groepsfase, maar toen Portugal zich kwalificeerde voor de halve finale, kwam hij met een knal terug en scoorde een hattrick om Zwitserland met 3-1 te verslaan en Portugal in de finale te plaatsen. Daar stonden ze tegenover Nederland, met Gonçalo Guedes die het enige doelpunt van de wedstrijd maakte.

Geen Euros of Wereldbeker, maar toch een 2e internationale trofee voor Ronaldo in 4 jaar.

• ❌ Wereldbeker 2014 – 0-1 (AET) vs Duitsland
    • ❌ Copa America 2015 – 0-0 vs Chili (1-4 pennen)
    • ❌ Copa America 2016 – 0-0 vs Chili (2-4 pennen)

Als we verder kijken dan Leo Messi’s vier grote finaleverliezen, hij nam ook deel aan de Olympische Spelen van 2008, waar een U23-team van Argentinië (plus drie spelers boven de leeftijd) elke wedstrijd won en op weg was naar de gouden medaille. Dus geen wereldbeker of Copa America voor Messi, maar Olympisch goud verzacht de klap toch enigszins.

Daarnaast won Messi ook de FIFA U20 World Cup in 2005, met 6 doelpunten (waarvan 2 in de finale).

Competitie vs vriendschappelijke internationale doelpunten

Ronaldo heeft een veel groter deel van zijn internationale doelpunten gemaakt in competitieve wedstrijden dan Messi, met 84 van zijn in totaal 102 doelpunten in competitieve interlands (82,35%). Messi heeft 37 van de 71 doelpunten in competitieve interlands gescoord (52,11%).

Messi International Goals & Assists

• Competitiewedstrijden: 37 goals, 27 assists, 95 caps
    • Vriendschappelijke wedstrijden: 34 goals, 15 assists, 47 caps

Ronaldo International Goals & Assists

• Competitiewedstrijden: 84 goals, 21 assists, 122 caps
    • Vriendschappelijke wedstrijden: 18 goals, 9 assists, 49 caps

Cristiano Ronaldo heeft duidelijk de superieure doelpuntenstatistieken in competitieve interlands, maar we moeten rekening houden met het niveau van de tegenstanders.

Het niveau van de tegenstand

Een van de redenen voor het verschil in doelpunten in vriendschappelijke en competitieve wedstrijden tussen de twee is het type tegenstanders dat ze meestal tegenover zich krijgen. In Europa is de WK- en EK-kwalificatie opgedeeld in verschillende groepen, met in elke groep een paar extreem laaggeplaatste teams, zoals Andorra, Liechtenstein, Luxemburg, Letland, Faeröer en nog veel meer.

In Zuid-Amerika daarentegen hebben ze geen kwalificatiefase voor de Copa America, en WK-kwalificatie bestaat uit één groep waarin je tegen alle zwaargewichten van het continent moet spelen. Er zijn ook geen echt gemakkelijke wedstrijden in deze groep, met zelfs het laagst gerangschikte Bolivia als een berucht moeilijk te bespelen ploeg vanwege de ongewoon hoge hoogte.

Als gevolg van deze contrasterende situaties, heeft Ronaldo veel meer competitie gespeeld tegen lager gerangschikte ploegen dan Messi heeft gedaan. De gemiddelde officiële FIFA-ranglijst van Ronaldo’s tegenstanders in competitieve wedstrijden is 53, terwijl de gemiddelde ranglijst van Messi’s tegenstanders in competitieve wedstrijden 34 is.

Om dit te illustreren, Ronaldo’s top 5 favoriete tegenstanders in termen van gescoorde doelpunten in competitieve interlands zijn Litouwen, Zweden, Andorra, Armenië en Letland, die samen een gemiddelde FIFA-ranglijst van 101,2 hebben.

Messi’s top 5 favoriete tegenstanders in termen van gescoorde doelpunten in competitieve interlands zijn Ecuador, Paraguay, Venezuela, Uruguay en Panama, die een gemiddelde FIFA-ranking van 43.2 hebben.

Ter verduidelijking, dit is absoluut geen kleinering van Ronaldo; als Messi de kans had om met dezelfde regelmaat tegen zulke laag gerangschikte teams te spelen, dan zouden zijn meest frequente slachtoffers zeer vergelijkbaar zijn. Het gaat erom dat de competitieve en vriendschappelijke scoringsniveaus van de twee een context hebben die niet kan worden genegeerd.

Internationale toernooidoelpunten & Assists

Ronaldo maakte zijn grote toernooidebuut op eigen bodem tijdens Euro 2004, waarin hij 2 keer scoorde en het tot de finale schopte voordat hij een nederlaag leed tegen Griekenland. Messi debuteerde op het WK 2006, waar hij 13 minuten na zijn eerste optreden scoorde; verdere doelpunten gemaakt op de WK’s van 2014 en 2018 bezorgden Messi het unieke record dat hij de enige speler is die in zijn tiener-, twintiger- en dertigerjaren scoort op een WK.

Messi Grote Internationale Toernooi Doelpunten & Assists

Toernooi Goals (Groep/KO) Assists (Groep/KO) Apps (Groep/KO) Out in Awards
    Wereldbeker 2006 1 (1/0) 1 (1/0) 3 (2/1) Kwartieren (pennen)
    Copa America 2007 2 (0/2) 1 (1/0) 6 (3/3) Finale Beste Jonge Speler
    Wereldbeker 2010 0 (0/0) 1 (0/1) 5 (3/2) Kwartieren 1 MOTM
    Copa America 2011 0 (0/0) 3 (2/1) 4 (3/1) Kwartieren (pennen) 2 MOTM
    Wereldbeker 2014 1 Cup 2014 4 (4/0) 1 (0/1) 7 (3/4) Finale (aet) Gouden bal, 4 MOTM
    Copa America 2015 1 (1/0) 3 (0/3) 6 (3/3) Finale (pennen) MVP, 4 MOTM
    Copa America 2016 5 (3/2) 4 (0/4) 5 (2/3) Finale (pennen) 3 MOTM
    Wereldbeker 2018 1 (1/0) 2 (0/2) 4 (3/1) Laatste 16 1 MOTM
    Copa America 2019 1 (1/0) 1 (0/1) 6 (3/3) Semis 1 MOTM
    TOTALS 15 (11/4) 17 (4/13) 46 (25/21) 2 beste speler,
    16 MOTM

Interessant is dat Messi het merendeel van zijn doelpunten heeft gemaakt in de groepsfases van internationale toernooien, maar aanzienlijk meer assists heeft gegeven in de knock-outrondes. 13 van zijn 17 assists zijn gegeven in de knock-outrondes. Dit suggereert dat Messi misschien dieper speelt in de knock-out rondes, en liever probeert om het aanvallende spel te dicteren via zijn positiespel capaciteiten.