De National Hockey League (NHL) volgt de algemene regels van ijshockey, maar wijkt enigszins af van de regels die gebruikt worden in internationale wedstrijden georganiseerd door de Internationale IJshockey Federatie, zoals de Olympische Spelen.

Wedstrijdtiming

In de National Hockey League hebben teams tussen spelonderbrekingen 18 seconden (5 seconden voor het bezoekende team, 8 seconden voor het thuisteam, 5 seconden om zich op te stellen op de faceoff-locatie) om hun spelers te wisselen, behalve tijdens TV time-outs. TV time-outs zijn twee minuten lang, en komen drie keer per periode voor: tijdens normale spelonderbrekingen na de 6, 10, en 14 minuten van de periode, tenzij er een power-play is of er zojuist een doelpunt is gescoord. Elk team mag ook één time-out van 30 seconden nemen, die alleen tijdens een normale spelonderbreking mag worden genomen.

Hockeybaan

diagram van een hockeybaan
Main article: Hockeybaan

De hockeybaan is een ijsbaan die rechthoekig is met afgeronde hoeken en omgeven door een muur, meestal de “planken” genoemd. De afmetingen zijn 25,91 bij 60,92 meter (85 bij 200 voet) in de NHL, terwijl de internationale normen een ijsbaan voorschrijven van 60-61 meter lang bij 29-30 meter breed (196,85-200,13 voet bij 95,14-98,43 voet). De middellijn verdeelt het ijs in de lengte in tweeën. De middellijn wordt gebruikt om ijsovertredingen te beoordelen. Er zijn twee blauwe lijnen die de ijsbaan ruwweg in drieën delen. Zij verdelen het ijs in zones. Aan beide uiteinden van de baan loopt een dunne rode doellijn over de breedte van de ijsbaan. Deze wordt gebruikt om doelpunten en icing calls te beoordelen.

Nieuw in het seizoen 2005-06, na testen in de American Hockey League, is een trapezium achter elk doelnet. De goalie kan de puck alleen binnen dat gebied of voor de doellijn spelen. Als hij de puck achter de doellijn speelt en niet in het trapezium, zal de scheidsrechter hem een minor penalty van 2 minuten geven voor het vertragen van het spel. Deze regel wordt algemeen aangeduid als de “Brodeur regel”, naar New Jersey Devils goalie Martin Brodeur, wiens puckhandling achter het net wordt verondersteld de oorzaak te zijn voor de regel.

Scoren en winnen

Een doelpunt wordt gescoord wanneer de puck de doellijn volledig passeert en in het net komt. Een doelpunt kan worden afgekeurd onder de volgende omstandigheden:

• het scorende team neemt een penalty tijdens het spel;
  • de puck wordt erin gedirigeerd door de hoge stick (boven de lat), handschoen, of schaats van een aanvaller (met een duidelijke schoppende beweging–een schaats laten hangen is toegestaan);
  • goaltender interference
  • de puck gaat erin nadat de scheidsrechter het spel wil stoppen;
  • de puck gaat erin nadat het groene licht (achter de doelen) gaat branden, wat het einde van de periode aangeeft. (Hockey staat geen “buzzer shots” toe.)

Het team met meer doelpunten aan het einde van de speeltijd wint de wedstrijd. Als een reguliere seizoenswedstrijd aan het eind van de reguliere speeltijd gelijk staat, volgt een 5 minuten durende sudden-death verlenging van 4 tegen 4; elk team dat scoort tijdens de verlenging beëindigt de wedstrijd onmiddellijk met een overwinning. Als geen van beide teams in deze periode scoort, vindt een shootout plaats. Drie spelers van elk team worden door hun respectievelijke coaches gekozen en krijgen om beurten de kans om te scoren op de keeper van de tegenpartij, in een methode die functioneel identiek is aan penalty’s. Deze reeks eindigt wanneer één team mathematisch meer shootout doelpunten moet hebben dan het andere, en zo de wedstrijd wint. Als geen van beide teams als winnaar uit de bus komt, gaat de shootout één frame verder tot het ene team scoort en het andere niet, in welk geval het team dat scoort, wint. Geen enkele speler mag tweemaal schieten totdat iedereen op de bank een schot heeft genomen.

Een team dat een wedstrijd verliest in verlenging of de shootout krijgt één punt in het klassement; het toekennen van wedstrijdpunten aan verliezende teams is een punt van discussie onder fans en de media.

Shootouts worden niet toegepast in de play-offs. Als een playoff-wedstrijd aan het eind van de reglementaire speeltijd gelijk is, volgt in plaats daarvan een twintig minuten durende 5-tegen-5 sudden-death overtime. De wedstrijd gaat in dit format oneindig door totdat er een doelpunt wordt gescoord; het team dat dit doelpunt scoort wint onmiddellijk de wedstrijd. Extra 20 minuten verlenging worden zo nodig gespeeld tot het winnende doelpunt is gescoord.

Buitenspel

Main article: Buitenspel

In de ijshockeysport is er sprake van buitenspel als een speler van het aanvallende team de aanvallende zone binnenkomt vóór de puck (tenzij het verdedigende team de puck in hun eigen zone brengt). Wanneer er sprake is van buitenspel, blaast de grensrechter het spel dood en wordt er een bully uitgevoerd in de neutrale zone. Tijdens de ’04-’05 lockout schafte de league de ‘offside pass’ of ’two-line pass’ regel af, die een spelonderbreking vereiste als een pass afkomstig van binnen het verdedigende gebied van een team werd voltooid aan de aanvallende kant van de middenlijn, tenzij de puck de lijn passeerde voordat de speler. De afschaffing van het twee-lijns buitenspel was een van de regelwijzigingen die bedoeld waren om het scoren, dat sinds het begin van de jaren negentig was afgenomen, te verhogen.

Icing

Main article: Icing

Icing treedt op wanneer een speler de puck over zowel de middenlijn als de doellijn van de tegenpartij schiet zonder dat de puck in het net gaat. Wanneer icing optreedt, stopt een lijnrechter het spel als een verdedigende speler (anders dan de doelverdediger) de puck aanraakt voordat een aanvallende speler dat kan. Het spel wordt hervat met een bully in het verdedigende gebied van het team dat de overtreding beging. Icing wordt niet afgedwongen voor een team dat met een korte hand staat. Als de keeper uit zijn net komt om de puck te spelen, wordt de icing onmiddellijk afgekeurd (in tegenstelling tot Minor en Internationaal Hockey, waar de keeper de puck moet spelen om afgekeurd te worden). Icing kan ook worden afgewuifd als, naar de mening van de officials, het verdedigende team een haalbare kans had om de puck te spelen voordat deze de doellijn passeerde.

Onder de regels na de 2004-2005 lockout als een team schuldig is aan het icing van de puck mogen zij geen lijnwissel maken voor de volgende faceoff.

Straffen

Main article: Penalty

Een penalty is een straf voor overtredingen van de regels. Een scheidsrechter roept alle straffen uit, terwijl de grensrechters alleen duidelijke technische overtredingen mogen maken, zoals te veel man op het ijs. In de NHL kan de grensrechter ook zware intent-to-injury straffen afroepen die de scheidsrechter gemist kan hebben.

Tijdens een straf wordt de speler die de overtreding beging naar de strafbank gestuurd. Kleine overtredingen worden beschouwd als minor penalties, en de speler wordt twee minuten van het ijs gehouden. Gevaarlijkere overtredingen, zoals vechten, worden als zware straffen beschouwd en duren vijf minuten. Het gestrafte team kan de speler op het ijs niet vervangen en is dus shorthanded voor de duur van de straf. Normaal gesproken hebben ijshockeyteams vijf schaatsers op het ijs (de keeper niet meegerekend), dus als er een lichte of zware straf wordt uitgedeeld, wordt het spel vijf tegen vier.

Deze situatie wordt een powerplay genoemd voor het niet-overtredende team en een penalty kill voor het overtredende team. Een team heeft veel meer kans om te scoren tijdens een power play dan tijdens normaal spel. Als het gestrafte team scoort tijdens een minor penalty, wordt de penalty onmiddellijk beëindigd. In tegenstelling tot kleine straffen, moeten grote straffen volledig worden uitgezeten, ongeacht het aantal gescoorde doelpunten tijdens de power play.

Er zijn uitzonderingen op de regel dat een team een speler op het ijs niet kan vervangen na een straf: wederzijdse majors voor vechten, waarbij er twee deelnemers in een gevecht zijn, resulteren in elk vijf minuten, maar de straffen zullen geen invloed hebben op de on-ice sterkte van beide teams (het spel blijft vijf-tegen-vijf), tenzij als een speler wordt geacht de aanstichter van het gevecht te zijn, die speler een twee minuten minor zal krijgen. Er zijn ook “toevallige” minors, waarbij de straffen tegen beide teams gelijktijdig worden uitgedeeld en even lang zijn, zodat geen van beide teams een power-play krijgt. De spelers worden uit de strafdoos gelaten na de spelonderbreking

Er bestaan ook spel- en 10-minuten-misconducts die gereserveerd zijn voor overtredingen zoals het blijven betwisten van een beslissing met een official of voor opzettelijk verwonden van straffen. Misconducts hebben geen invloed op de on-ice sterkte van het overtredende team, hoewel ze meestal gepaard gaan met een minor, dubbele minor, of vijf minuten major.

Verschillende combinaties van straffen kunnen ook resulteren in match-ups zoals 5-on-4, 5-on-3, 4-on-3, 4-on-4 of (zeldzaam) 3-on-3.

1. Diamos, Jason. (16 september 2005). Nieuwe regel neemt wapen weg van Brodeur. New York Times (abonnement vereist). Op 2007-03-02 ontleend.
  2. Jones, Tom. (18 september 2005). Brodeur gaat niet goed om met nieuwe regel. St. Petersburg Times. Op 2007-03-02 ontleend.
  • Official NHL Rulebook

National Hockey League

Anaheim Ducks

Arizona Coyotes (verhuist naar Central voor 2021-22)