Messi och Ronaldo International Stats

Alla statistik på den här sidan uppdateras automatiskt

Lionel Messi och Cristiano Ronaldo har båda haft en imponerande karriär som landslagsspelare för Argentina respektive Portugal.

Messi är Argentinas bästa målskytt genom tiderna med 71 mål på 142 landskamper, och gör 0,50 mål per match. Han är också Argentinas bästa givare genom tiderna med 42 assist.

På samma sätt är Ronaldo Portugals främste målskytt genom tiderna med otroliga 102 mål på 171 landskamper, med ett snitt på 0,60 mål per match.

Om vi tittar på spelade minuter gör Messi ett mål var 164,7:e minut medan Ronaldo gör ett mål var 132:e minut.8 minuter.

Om man räknar in assist bidrar Messi direkt till ett mål var 103,5 minut för Argentina, medan Ronaldo gör mål eller assisterar var 102,6 minut för Portugal.

Det är tydligt att båda spelarna har bidragit till sina landslag på ett betydande och produktivt sätt, och det har de gjort i över 15 år. Detta är universellt accepterat när det gäller Cristiano; tyvärr finns det dock en populär Messi-myt som ofta sprids av tillfälliga fotbollsfans.

Motstånd mot Messi-myten

Vi har alla hört någon säga det någon gång…

”Messi har aldrig gjort det på internationell nivå”

Denna berättelse har materialiserats genom Messis olyckliga rekord att ha förlorat fyra stora internationella finaler med Argentina. Detta är dock liktydigt med att läsa rubriken och inte hela artikeln.

Nyfiket nog verkar många människor kämpa med konceptet att det är bättre att nå finalen än att inte nå finalen, och Argentina har gjort detta vid fyra olika tillfällen under Messi’s seniorkarriär. De har bara förlorat en av dessa matcher under ordinarie tid, förlorat en gång i förlängning och två gånger på straffar.

Det är tragiskt olyckligt att sluta som andrapristagare fyra gånger (särskilt under de ovan nämnda omständigheterna), men det verkar märkligt att påstå att Messi är ett internationellt misslyckande för att hans lag regelbundet kom bland de två bästa, men inte bland de första.

Om Higuain hade avslutat en av sina härliga chanser i dessa finaler är det troligt att Messi skulle hyllas som en internationell succé, vilket är en snygg sammanfattning av allt som är fel med hur fotbollsspelare analyseras. Självklart kan Messi inte helt befrias från skulden, eftersom han själv missade en stor chans i VM-finalen 2014.

Det är troligt att vissa välmenande personer faller i fällan ”Messi har aldrig gjort det på internationell nivå” eftersom hans måluppfyllelse på 0,50 mål per match är betydligt lägre än vad han registrerar i Barcelona. Detsamma gäller dock för Ronaldo, vars 0,60 mål per match är betydligt lägre än hans genomsnitt på klubbnivå. För att inte tala om att 0,5 mål per match är den måttstock som vanligtvis används för att mäta elitanfallare; ännu ett fall där Messi är ett offer för sina egna absurda standarder.

Leo Messi spelar också annorlunda för Argentina än vad han gör för Barcelona, där han antar en djupare, mer playmakercentrerad roll. Detta bekräftas av det faktum att Messi har gett hela 42 assist utöver sina 71 mål. Som ett resultat av detta har Messi och Ronaldo, när man räknar in assist, mycket liknande rekord i minuter per mål/assist på internationell nivå (103,5 minuter per G/A till 102,6 minuter per G/A).

Om du fortfarande är osäker kan vi titta på några av de rekord som Messi har satt på internationell nivå.

• 🏅 Flest mål gjorda i CONMEBOL:s VM-kvalmatcher (delas med Suarez)

• 1 assist
  • 23 nyckelpassningar (flest i turneringen)
  • 46 dribblingar (flest sedan 1986)
  • 4 MOTM-utmärkelser (VM-rekord)
  • Den viktigaste skillnaden mellan Maradona 1986 och Messi 2014 är att Burruchaga gjorde sitt en-mot-en-mål i finalen, medan Higuain inte gjorde det.

Internationella troféer

Där Cristiano har ett övertag på Messi är förstås den avgörande stora internationella pokalen. Ronaldo har nått två stora internationella finaler med Portugal, båda i EM. I den första, som ägde rum 2004, fick hans portugisiska lag på hemmaplan se sig överrumplat av de för turneringen utomstående grekerna, som vann med 1-0.

Hans andra stora final ägde rum i Paris 12 år senare, där det denna gång var det favoritlaget på hemmaplan som var motståndaren: Frankrike. Tyvärr för Ronaldo drabbades han av en skada redan efter åtta minuter och fick till slut bytas ut i den 25:e minuten. Men efter nittio minuter utan mål i en spännande match slog Portugals Eder till med segermålet i förlängningen från 25 meter. Portugal och Cristiano Ronaldo var Europamästare för första gången.

Under 2019 vann Portugal också den allra första upplagan av UEFA Nations League, en helt ny tävling som infördes för att ersätta uttjatade internationella vänskapsmatcher. Ronaldo spelade ingen roll i de fyra gruppspelsmatcherna, men när Portugal kvalificerade sig för semifinalstadiet kom han tillbaka med en smäll och gjorde ett hattrick för att slå Schweiz med 3-1 och föra Portugal till final. Där mötte de Nederländerna, där Gonçalo Guedes gjorde matchens enda mål.

Inte ett EM eller VM, men ändå en andra internationell trofé för Ronaldo på fyra år.

0-0 vs Chile (1-4 pennor)

• ❌ Copa America 2016 – 0-0 vs Chile (2-4 pennor)
  • Om man ser bortom Leo Messis fyra stora finalförluster, deltog han också i de olympiska spelen 2008, där ett U23-landslag från Argentina (plus tre spelare över åldern) vann varje match på vägen till guldmedaljen. Så inget VM eller Copa America för Messi, men OS-guldet mildrar säkert slaget något.

Och dessutom vann Messi också FIFA U20-VM 2005 och gjorde 6 mål (varav 2 i finalen) på vägen.

Mål i tävlingslandskamper jämfört med vänskapslandskamper

Ronaldo har gjort en mycket större andel av sina internationella mål i tävlingslandskamper än vad Messi har gjort, och gjorde 84 av sina totalt 102 mål i tävlingslandskamper (82,35 %). Messi har gjort 37 mål av 71 i tävlingslandskamper (52,11 %).

Messi Internationella mål & Assists

• Kompetensspel: 37 mål, 27 assist, 95 landskamper
  • Vänskapsmatcher: 34 mål, 15 assist, 47 landskamper
  • Ronaldo Internationella mål & Assists

• Kompetensspel: 84 mål, 21 assist, 122 landskamper
    • Vänskapsmatcher: 18 mål, 9 assist, 49 landskamper

Cristiano Ronaldo har helt klart den överlägsna målstatistiken i tävlingslandskamper, men vi måste ta hänsyn till nivån på motståndet.

Motståndsnivå

En anledning till kontrasten i mål i vänskaps- och tävlingsmatcher mellan de två är vilken typ av motståndare de vanligtvis möter. I Europa är VM- och EM-kvalet uppdelat i flera grupper, där varje grupp innehåller ett par extremt lågt rankade lag, såsom Andorra, Liechtenstein, Luxemburg, Lettland, Färöarna och många fler.

I Sydamerika å andra sidan har de ingen kvalifikationsfas för Copa America, och VM-kvalet innehåller en enda grupp där man måste spela mot kontinentens alla tungviktare. Det finns inte heller några riktigt enkla tävlingar i denna grupp, där till och med det lägst rankade laget Bolivia är ett ökänt svårt lag att spela borta på grund av den ovanligt höga höjdnivån.

Som ett resultat av dessa kontrasterande situationer har Ronaldo spelat många fler tävlingsmatcher mot lägre rankade lag än vad Messi har gjort. Den genomsnittliga officiella FIFA-rankingen för Ronaldos motståndare i tävlingsmatcher är 53, medan den genomsnittliga rankingen för Messis motståndare i tävlingsmatcher är 34.

För att illustrera detta kan nämnas att Ronaldos fem främsta favoritmotståndare när det gäller gjorda mål i tävlingslandskamper är Litauen, Sverige, Andorra, Armenien och Lettland, som tillsammans har en genomsnittlig FIFA-ranking på 101,2.

Messis fem favoritmotståndare när det gäller antalet insläppta mål i tävlingslandskamper är Ecuador, Paraguay, Venezuela, Uruguay och Panama, som tillsammans har en genomsnittlig FIFA-ranking på 43,2.

För att förtydliga så är detta absolut inte en kränkning av Ronaldo; om Messi hade haft möjlighet att spela mot så lågt rankade lag med samma regelbundenhet så skulle hans vanligaste offer vara mycket lika. Det man kan ta med sig här är att det finns ett relevant sammanhang för parets poängnivåer i tävlings- och vänskapsmatcher som inte kan ignoreras.

Mål i internationella turneringar & Assists

Ronaldo debuterade i en stor turnering på hemmaplan i Euro 2004, där han gjorde två mål och tog sig hela vägen till finalen innan han fick ett chockartat nederlag mot Grekland. Messi debuterade vid VM 2006, där han gjorde mål 13 minuter efter sitt första framträdande. Ytterligare mål vid VM 2014 och 2018 gav Messi det unika rekordet att vara den enda spelaren som gjort mål vid ett VM i tonåren, tjugoårsåldern och trettioårsåldern.

Messi Stora internationella turneringar Mål & Assists

Turnering Mål (Grupp/KO) Assists (Grupp/KO) Ansökningar (Grupp/KO) Ut i Pengar
    VM 2006 1 (1/0) 1 (1/0) 3 (2/1) Kvarter (pennor)
    16 MOTM

Interessant nog har Messi gjort majoriteten av sina mål i gruppspelet vid internationella turneringar, men har gjort betydligt fler assist i utslagsrundorna. 13 av hans 17 assist har gjorts i utslagsrundorna. Detta tyder på att Messi kanske spelar djupare i knockoutomgångarna och föredrar att försöka diktera anfallsspelet med hjälp av sin spelförståelse.

Ronaldo Stora internationella turneringar Mål &Assists

Turnering Mål (Grupp/KO) Assists (Grupp/KO) Assists (Grupp/KO) Ansatser (Grupp/KO) Ut i Priser