National Hockey League (NHL) följer de allmänna reglerna för ishockey, men de skiljer sig något från de regler som används i internationella spel som organiseras av International Ice Hockey Federation, t.ex. de olympiska spelen.

Speltid

I National Hockey League har lagen mellan spelavbrott 18 sekunder (5 sekunder för det gästande laget, 8 sekunder för hemmalaget, 5 sekunder för att ställa upp vid tekningsstället) på sig för att byta ut sina spelare, utom under TV-tidsuttag. TV-timeouts är två minuter långa och inträffar tre gånger per period: under normala spelavbrott efter 6, 10 och 14 minuter av perioden, såvida det inte pågår ett power play eller ett mål just har gjorts. Varje lag får också ta en time-out på 30 sekunder som endast får tas under ett normalt spelavbrott.

Hockeyrink

Diagram över en hockeyrink
Huvaartikel: Hockeyrink

Hockeyrinken är en isbana som är rektangulär med rundade hörn och omgiven av en vägg, vanligtvis kallad ”brädor”. Den mäter 25,91 gånger 60,92 meter (85 gånger 200 fot) i NHL, medan internationella standarder kräver en rink som är 60-61 meter lång och 29-30 meter bred (196,85-200,13 fot och 95,14-98,43 fot). Mittlinjen delar isen i två delar på längden. Mittlinjen används för att bedöma isningsöverträdelser. Det finns två blå linjer som delar isbanan ungefär i tredjedelar. De delar in isen i zoner. Nära rinkens båda ändar finns det en tunn röd mållinje som sträcker sig över isens bredd. Den används för att döma mål och isbrytningar.

Nytt för säsongen 2005-06, efter att ha testats i American Hockey League, är en trapet bakom varje målvaktsnetto. Målvakten kan bara spela pucken inom detta område eller framför mållinjen. Om han spelar pucken bakom mållinjen och inte i trapet kommer domarna att utdöma ett 2 minuters mindre straff för spelfördröjning. Denna regel kallas allmänt för ”Brodeur-regeln”, efter New Jersey Devils målvakt Martin Brodeur, vars puckhantering bakom målet tros vara orsaken till regeln.

Mål och seger

Ett mål görs när pucken helt passerar mållinjen och går in i nätet. Ett mål kan underkännas under följande omständigheter:

• det målgivande laget tar en straff under spelet;
  • pucken styrs in av en anfallares höga klubba (ovanför ribban), handske eller skridsko (med en tydlig sparkrörelse – det är tillåtet att vinkla sin skridsko);
  • målvaktsstörning
  • pucken går in efter att domaren har för avsikt att stoppa spelet
  • pucken går in efter att den gröna lampan (bakom målen) tänds, vilket signalerar periodens slut. (Ishockey tillåter inte ”summerskott”.)

Det lag som har flest mål i slutet av ordinarie tid vinner matchen. Om en ordinarie säsongsmatch är oavgjord i slutet av den ordinarie matchen går matchen in i en fem minuter lång, 4-mot-4-övertidsperiod med plötslig död; varje lag som gör mål under förlängningen avslutar omedelbart matchen med en seger. Om inget av lagen gör mål under denna tid äger en shootout rum. Tre spelare från varje lag väljs ut av sina respektive tränare och turas om att göra mål på motståndarens målvakt, enligt en metod som är funktionellt identisk med straffkast. Denna sekvens slutar när ett lag matematiskt sett måste ha fler skottmål än det andra laget och därmed vinner matchen. Om inget av lagen går segrande ur striden fortsätter skjutningen en ruta i taget tills ett lag gör mål och det andra inte gör det, i vilket fall det lag som gör mål vinner. Ingen spelare får skjuta två gånger förrän alla på bänken har skjutit.

Ett lag som förlorar en match på övertid eller i shootout får en poäng i tabellen; tilldelningen av matchpoäng till förlorande lag är en punkt som diskuteras bland fans och media.

Shootouts genomförs inte i slutspelet. Om en slutspelsmatch är oavgjord i slutet av den ordinarie matchen går matchen i stället in i en tjugo minuter lång 5-mot-5-övertid med plötslig död. Matchen fortsätter på obestämd tid i detta format tills ett mål görs; det lag som gör detta mål vinner omedelbart matchen. Ytterligare 20-minuters förlängningsperioder spelas vid behov tills det vinnande målet görs.

Offside

Huvaartikel: Offside

I ishockey sägs spelet vara offside om en spelare i det attackerande laget går in i anfallszonen före pucken (såvida inte det defensiva laget för in pucken i sin egen zon). När en offsideförseelse inträffar blåser linjemannen av spelet och ett faceoff genomförs i den neutrala zonen. Under lockouten 2004-2005 tog ligan bort regeln om offsidepassning eller passning på två linjer, som krävde ett spelavbrott om en passning som kom inifrån ett lags försvarszon slutfördes på den offensiva sidan av mittlinjen, såvida inte pucken passerade linjen före spelaren. Borttagandet av offside-regeln med två linjer var en av flera regeländringar som syftade till att öka den totala poängproduktionen, som hade minskat sedan början av 1990-talet.

Icing

Huvaartikel: Icing

Icing inträffar när en spelare skjuter pucken över både mittlinjen och motståndarlagets mållinje utan att pucken går in i nätet. När isning inträffar stoppar en linjedomare spelet om en försvarande spelare (förutom målvakten) rör pucken innan en anfallande spelare kan göra det. Spelet återupptas med ett faceoff i den försvarande zonen för det lag som begick överträdelsen. Icing tillämpas inte för ett lag som är i underläge. Om målvakten rör sig från sitt nät för att spela pucken, avblåses isningen omedelbart (till skillnad från minor- och internationell ishockey, där målvakten måste spela pucken för att den ska avblåsas). Icing kan också viftas bort om det försvarande laget enligt domarnas åsikt hade en realistisk möjlighet att spela pucken innan den passerade mållinjen.

Enligt reglerna efter 2004-2005 års lockout om ett lag gör sig skyldigt till att ha isat pucken får de inte göra ett linjebyte före det efterföljande tekningsavbrottet.

Straff

Huvudartikel: Straff

En straff är ett straff för överträdelser av reglerna. En domare gör alla straffavgöranden medan linjemännen endast får avgöra uppenbara tekniska överträdelser som till exempel för många man på isen. I NHL kan linjemannen också kalla större straff för avsikt att skada som domaren kan ha missat.

Under en straff skickas spelaren som begått förseelsen till straffområdet. Små överträdelser räknas som mindre straff och spelaren hålls av isen i två minuters speltid. Farligare förseelser, som t.ex. slagsmål, betraktas som större straff och har en varaktighet på fem minuter. Det bestraffade laget kan inte ersätta spelaren på isen och är därför underbemannat under strafftiden. Normalt har hockeylag fem skridskoåkare på isen (exklusive målvakten), så om ett mindre eller större straff utdöms blir spelet fem mot fyra.

Denna situation kallas power play för det icke-brottande laget och penalty kill för det brottsbekämpande laget. Det är mycket troligare att ett lag gör mål i ett power play än under normalt spel. Om det straffade laget gör mål under en mindre utvisning avslutas straffet omedelbart. Till skillnad från mindre straffar måste större straffar avtjänas till full utförande, oavsett hur många mål som görs under power play.

Det finns undantag från regeln där ett lag inte kan ersätta en spelare på isen efter en straff: ömsesidiga majors för slagsmål, där det finns två deltagare i ett slagsmål, kommer att resultera i att varje person får fem minuter, men straffen kommer inte att påverka styrkan på isen för något av lagen (spelet förblir fem mot fem), såvida inte om en spelare bedöms vara anstiftare av slagsmålet, kommer den spelaren att få en två minuters minor. Det finns också ”tillfälliga” minderåriga där de straffar som utdöms mot båda lagen är samtidiga och lika långa, så att inget av lagen får ett power play. Spelarna släpps ut ur utvisningsbåset vid spelavbrottet

Det finns också spel- och 10-minuters-missföranden som är reserverade för överträdelser som till exempel fortsatt bestridande av ett domslut med en funktionär eller för straff för uppsåt att skada. Misskötsel påverkar inte det felande lagets styrka på isen, även om de vanligen åtföljs av en mindre, dubbel mindre eller femminuters major.

Varierande kombinationer av straff kan också resultera i match-ups som 5-mot-4, 5-mot-3, 4-mot-3, 4-mot-4 eller (sällan) 3-mot-3.

1. Diamos, Jason. (16 september 2005). New Rule Will Take a Weapon Away from Brodeur. New York Times (prenumeration krävs). Hämtad 2007-03-02.
  2. Jones, Tom. (18 september 2005). Brodeur not handling new rule well (Brodeur hanterar inte den nya regeln bra). St Petersburg Times. Hämtad 2007-03-02.
  • Official NHL Rulebook

National Hockey League

Anaheim Ducks

Arizona Coyotes (flyttar till Central för 2021-22)